Scroll Top

Update van de leesclub en de activiteitencommissie

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

De ‘Alice’-leesclub: een terugblik

In het voorjaar organiseerde de activiteitencommissie van het Lewis Carroll Genootschap een leesclub waarin ‘Alice’ centraal stond. Tijdens de eerste bijeenkomst stonden Alice in Wonderland en Achter de spiegel centraal, tijdens de tweede Ik was Alice van Melanie Benjamin. Alice’s Adventures under Water van Lenny de Rooy werd – in het bijzijn van de auteur tijdens de laatste avond bespreken.

Het idee achter de leesclub is om niet alleen met mensen uit het genootschap, maar ook met Carroll-liefhebbers van buiten van gedachten te wisselen over de boeken die Dodgson/Carroll schreef. Dat doel werd tijdens de ‘Alice’-leesclub maar deels bereikt: alleen tijdens de tweede bijeenkomst schoven – digitaal – ook niet-vrienden van het genootschap aan. Nieuwe leden leverde dat het genootschap echter niet op.
Het van gedachten wisselen zelf, op basis van ieders leesbeleving en aan de hand van door Judith en Charlotte vooraf voorbereide stellingen, leverde een aantal deelnemers nieuwe inzichten op. En daarmee werd een ander doel: verdiepen van de leeservaring wel bereikt.

Hoewel er aan de opzet zeker nog gesleuteld kan worden, krijgt de leesclub een vervolg. De volgende leesbijeenkomst (digitaal, via Zoom) staat gepland op 14 november. Dan lezen we Journaal van een reis naar Rusland in 1867. In het Engels of in de vertaling van Nicolaas Matsier: dat is aan de deelnemers zelf.

Ook voor 2025 staat twee bijeenkomsten gepland. In het najaar staat The Hunting of the Snark op het programma (in verband met het dan naderende Snark-jubileum. Wat er in het voorjaar gelezen wordt, is nog niet bepaald.

De activiteitencommissie:

Judith van den Berg, Charlotte Masselink, Moniek Rutten, Mikos Teuben en Liliane Waanders

[print_button]