Scroll Top

Curieuze Carrollachtige – adepten/verwijzingen XIV

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Als je, net als ik, al geruime tijd Carroll gerelateerde boeken, geschriften, brochures en pamfletten verzamelt, kom je soms aparte dingen tegen. De ene keer bestaat er een (zeer) verre verwantschap met Alice en/of Lewis Carroll, de andere keer ligt die verwantschap meer voor de hand. Onder het kopje “Curieuze Carrollachtige adepten/verwijzingen” licht ik er in Phlizz een aantal van uit die in Nederland zijn verschenen.

De volgende afleveringen van de reeks ga ik wijden aan (gast)optredens van Carroll-personages in stripverhalen. In deze aflevering komen twee niet zo geslaagde, magere uitvoeringen aan bod. Als eerste:

ALICE in ZONDELAND

Oorspronkelijke titel van dit zeer korte stripverhaal is ALICE in WONDERLUST, uitgegeven in 1973 door de uitgever Bud Plant in de Verenigde Staten. In Nederland is deze strip opgenomen in de stripbundel Elf Gruwelijke verhalen, getekend en geschreven door Richard Corben, een Amerikaanse underground striptekenaar/auteur (1940-2020). Zijn werk bevat veel fantasy en horror strips met vaak fors opgezette figuren. Volgens mij is het eerste verhaal (van de 11 in de bundel) zijn enige Carroll-werk. De vertaling van de tekst naar het Nederlands is van Alfred Schröder, het stripboek (alleen zwart/wit tekeningen, behalve de voorkant) is uitgegeven in 1980 door Semic te Amsterdam en is voor de Alice-verzamelaar nog goed te verkrijgen. Het dunne verhaal gaat over Alice, die in een konijnenhol valt en daar opgewacht wordt door een stelletje zombie-konijnen. Drie pagina’s. Huiver & Vrees.

Sam’s Strip

De tweede (magere) uitvoering komt uit het stripinformatieblad Stripschrift, nummer 155 van januari 1982. Stripschrift is een Nederlands stripinformatieblad, opgericht in 1967 door Het Stripschap, een vereniging van stripliefhebbers. Het verscheen eerst eenmaal per maand, later eenmaal per twee maanden, nu acht maal per jaar en wordt uitgegeven door uitgeverij Stripstift te Amsterdam.

Het stripje maakt deel uit van Sam’s strip, dat bestaat uit een paginagrootte verzameling korte stripjes.  Sam’s Strip was een humoristische strip, gemaakt en geproduceerd door Mort Walker (tekst) en Jerry Dumas (tekeningen) en werd gedistribueerd door King Features Syndicate van 2 oktober 1961 tot 1 juni 1963. De knobbelneusige, nekloze Sam was de hoofdpersoon van de strip en zowel hij als zijn brildragende naamloze assistent waren zich bewust van hun fictieve, artistieke status. Ze gaven commentaar op onderdelen van het cartoontekenen. De serie was sterk afhankelijk van metahumor en optredens van beroemde stripfiguren. Metahumor is een term die gebruikt wordt om humor over humor aan te duiden; het spotten met andere vormen van humor. Voorbeeld: Ik ben een komiek die zichzelf bespot, maar daar ben ik niet zo goed in of denk aan de komiek en goochelaar Tommy Cooper, die als goed  voorbeeld van metahumor zichzelf vaak op de hak nam.

Om een beter idee te krijgen van metahumor met bekende stripfiguren volgt hieronder nog de volledige pagina in Stripschrift 155 (ook dit nummer is nog goed te verkrijgen):

[print_button]