Phlizz
Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap
Op 22 september 2023 vond het zevende symposium plaats van ons Genootschap. Het bestuur had wederom voor een gevarieerd programma gezorgd en het was een interessante dag. Het programma volgend is hier een kort verslag.
Als eerste werd Jan Dirk Blom geïntroduceerd. Hij deelde zijn conclusies naar aanleiding van een zeer uitgebreid onderzoek dat hij deed in voornamelijk teksten van Lewis Carroll zelf en kwam daardoor tot de vraag: Leed Lewis Carroll aan het Alice in Wonderland syndroom.
Aan de hand van de verschillende vervormende verschijnselen, zoals ze nu zijn gediagnostiseerd en die vallen onder het ‘Alice in Wonderland Syndroom’, toonde hij aan dat het op zijn minst opmerkelijk is dat er in de Alice in Wonderland boeken op 78 plekken sprake is van 13 van deze verschijnselen. Van alle kwalen of ziekteverschijnselen waar Lewis Carroll aan leed of had geleden zijn er in ieder geval vier die zijn verstoorde waarnemingen zouden kunnen hebben veroorzaakt: infectieziekten, migraine, epilepsie en middelengebruik. Van de laatste twee is het de vraag of die ook van toepassing zijn op hem, maar het zijn wel belangrijke triggers waardoor het syndroom kan ontstaan.
Een uitgebreid verslag van zijn studie is al eens besproken door Bas Savenije in de Phlizz van 28 september 2020. Hierbij de link naar dat artikel:
Nadat onze voorzitter Bas Savenije de huishoudelijke mededelingen over het genootschap had behandeld deelde Wilma Vlug de door haar samengestelde Quiz uit. Deze werd als uiterst moeilijk ervaren, maar de conclusie kan ook zijn dat we onze verzamelingen wat vaker moeten bekijken! We kregen ruim de tijd om er in de lunchpauze aan te werken.
Voor iedereen die deze quiz thuis (nog) eens wil proberen vind je hieronder de link.
Het is de bedoeling dat je uitzoekt welke plaatjes door wie zijn gemaakt.
NIET SPIEKEN!
De oplossingen zijn in ‘De oplossing van de Quiz” terug te vinden.
Hieronder vind je de namen van de gebruikte illustratoren op alfabetische volgorde:
Anthony Browne
Arthur Rackham
Barry Moser
Benjamin Lacombbe
Charles Robinson
Chris Riddell
Helen Oxenbury
John Vernon Lord
Leonard Weisgard
Libico Maraja
Lisbeth Zwerger
Malcom Ashman
Mervyn Peake
Nicole Claveloux
Peter Blake
Ralph Steadman
Rie Cramer
Robert Ingpen
Salvador Dali
Tony Ross
Tove Jansson
Willy Pogany
Na de lunchpauze volgde een boeiend verhaal van Nick Vossen over American McGee, een grote naam uit de gaming industrie, die het spel American McGee’s Alice ontwikkelde dat in 2000 werd uitgegeven door Electronic Arts (EA).
Het is een actie-horrorspel en thematisch gebaseerd op Alice in Wonderland.
De ouders van Alice zijn enkele jaren geleden omgekomen tijdens een brand. Na een periode in een kliniek maakt de emotionele Alice een retraite naar Wonderland, een wereld die er nu compleet anders uitziet door haar getraumatiseerde geest.
Het spel wordt vanuit het perspectief van een derde persoon gespeeld. Meer gedetailleerde details over het spel zijn uitgebreid op internet te vinden. Het spel kreeg positieve recensies en werd vooral geprezen om de grafische en technische kwaliteiten van de levels. Het werd 1,5 miljoen keer verkocht en kreeg een vervolg dat in 2011 verscheen onder de titel:
Alice: madness returns. (bron: wikipedia).
Voor de liefhebbers hierbij een link voor een complete ‘walkthrough’ van het eerste deel:
Het laatste programmaonderdeel had als onderwerp de verschijning van een nieuwe Nederlandse vertaling van Imme Dros, uitgegeven bij uitgeverij Leopold.
Henk van Viegen en Wilma Vlug bezochten voorafgaand aan het symposium de vertaalster Imme Dros en van dat bezoek kregen we een film te zien.
Aansluitend volgde er over het boek onder leiding van Liliane Waanders een levendige discussie. De dag werd afgesloten met nog een drankje en daarna hadden enkele deelnemers nog een nazit bij Wilma Vlug.
[print_button]