Scroll Top

Curieuze Carrollachtige – adepten/verwijzingen XI

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Als je, net als ik, al geruime tijd Carroll gerelateerde boeken, geschriften, brochures en pamfletten verzamelt, kom je soms aparte dingen tegen. De ene keer bestaat er een (zeer) verre verwantschap met Alice en/of Lewis Carroll, de andere keer ligt die verwantschap meer voor de hand. Onder het kopje “Curieuze Carrollachtige adepten/verwijzingen” licht ik er in Phlizz een aantal van uit die in Nederland zijn verschenen.

VERVANGEN   MINNARESSEN   &   ENGELSE ALICE

Mijn grootste boekenverzameling is die van Lewis Carroll. Maar jarenlang heb ik ook bijvoorbeeld gepoogd alle boeken bij elkaar te krijgen van/over Gerrit Komrij met zijn zelf ontdekte prachtige anagram “ik rijm erg rot”. Daar ben ik op gegeven moment mee gestopt, omdat Komrij steeds meer de gewoonte had om kleine oplagen van gedichten, essays en dergelijke uit te geven bij kleine drukkerijen/uitgeverijen, waarvan ik het bestaan niet wist. Een tijdje geleden kwam ik achter het bestaan van de stichting: Drukwerk in de Marge, een stichting die mensen verenigt die bezig zijn met drukken, in boekdruk of anderszins, of daar belangstelling voor hebben. Toch wat nieuwsgierig geworden naar uitgaven van Komrij bij deze stichting kwam ik bij mijn zoektocht de zoekoptie -kinderen- tegen. Uiteraard kan ik het dan niet nalaten een woord als Alice in te voeren en daar kwam als eerste  het volgende gebonden boekje (beperkte oplage van 30 stuks) in een kartonnen foedraaltje (13,5x21x1 cm, 48 bladzijden)  tevoorschijn:

foedraal

voorplat

titelpagina

Vervangen minnaressen met als ondertitel Een inleiding tot de anglopedofilie van Benno Barnard en uitgegeven door De Carbolineum Pers in 2019. Benno Barnard (1954) is een Nederlandse dichter, essayist, toneelschrijver, reisschrijver en vertaler  en zoals hij in zijn voorwoord schrijft altijd een verzamelaar geweest. Voornamelijk van Engelse kinderboeken waar ook de ondertitel van het boek naar verwijst. In dit boek vertelt hij iets over 10 boeken uit zijn verzameling, geselecteerd op basis van hun betekenis in zijn leven. Een van deze tien boeken is het boek Alice’s Adventures in Wonderland. Het bijzondere van deze Alice-uitgave in het bezit van Barnard is de handtekening van Alice Hargreaves (Alice Liddell van geboorte) voorin het boek. Dit boek, nummer 638 van 1500 exemplaren, is in 1932 uitgegeven door The Limited Editions Club te New York. In een kort stukje van 1½ (totaal  3½ bladzijden) bladzijde licht Barnard zijn motivatie toe om dit boekje bij de vermelde 10 kinderboeken op te nemen.

Maar tot mijn verrassing kwam uit mijn zoekopdracht nog een tweede Alice tevoorschijn, een ingenaaid boekje van 104 bladzijden (18×24 cm.) met boekbandje, uitgegeven in een beperkte oplage van 200 stuks door Stencilwerck Editions (#04) te Den Haag. Deze uitgave ging vergezeld van een tentoonstelling van The Adventures Under Ground Groep van 20-08-2021 t/m 22-08-2021 bij Quartair. Quartair wordt gerund door kunstenaars en is een non-profitorganisatie die een platform biedt voor productie, presentatie en artistiek debat. Quartair initieert en ondersteunt tentoonstellingen, projecten en uitwisselingen met andere kunstenaars en artist-run-spaces in binnen- en buitenland. De voormalige broodfabriek in Den Haag, tegenwoordig een monument, herbergt zeven ateliers en een projectruimte, die fungeert als openbaar podium voor de kunstgemeenschap als geheel.

Het grappige/opmerkelijke van deze uitgave is dat het de eerste bijna complete (openingsgedicht ontbreekt) Alice in het Engels is, die in Nederland is gedrukt en uitgegeven.

Lewis Carroll’s  Alice’s Adventures in Wonderland, is geïllustreerd door Annemarie Slobbe, Marjolijn van der Meij, Cedric ter Bals, Bernice Nauta, Malou Cohen, Jordan Herregraven, Angelika Hasse, Paul de Jong, Leonie Schneider, Niels Janssen, Melle de Boer en Lula Valletta. Twaalf Haagse illustratoren die ieder een hoofdstuk uit Alice interpreteerden met 1 of meerdere illustraties. Er waren geen voorschriften, staat in het voorwoord van een zekere Mr. Pelham (verwijst dit naar de detective: The strange Case of Mr. Pelham?), omdat surrealisme geen regels omvat. Een heel leuke, bijzondere uitgave. Als voorbeeld rechts twee illustraties:

Voor de liefhebber hierbij de bestelgegevens:

Alice’s Adventures in Wonderland by Lewis Carroll; with a foreword by Mr. Pelham.
Limited edition of 200 Riso, printed & published by Stencilwerck,
SE #04. € 25,00
https://stencilwerck.nl/editions

Jordan Herregraven, hoofdstuk 6, p. 53

Leonie Schneider, hoofdstuk 9, p. 78

[print_button]