Scroll Top

Alice-BoekieBoekie 2015

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

In het kader van: al van enige tijd geleden, maar door een redactielid ergens opgepikt, bij een antiquaar, op televisie, na bibliotheekdwalen of anderszins, en interessant voor nu bevonden.

Deze keer was het een zoekopdracht in het kader van de aankondiging dat Imme Dros in het late voorjaar met een nieuwe vertaling van Alice in Wonderland zou komen. Ik tikte in op de zoekmachine: Alice in Wonderland + Imme Dros en kreeg als een van de eerste hits ‘Boekie-Boekie schrift-3: Alice in Wonderlland Sketckbook’ en ook een illustratie: het verhaal van de muis uit hoofdstuk 3 van Wonderland. Ik kwam op de site van het tijdschrift BoekieBoekie, dat in 2015, het 150-herdenkingsjaar, een special gemaakt had: ‘Met Alice in Wonderland’.

Het nummer begint en eindigt met Alice-speelkaarten, die je kunt uitknippen tot een compleet spel. Wilde je het tijdschrift heel laten, dan waren deze kaarten ook te downloaden (zie onder).
‘Met Alice in Wonderland’ volgt de indeling van het boek. De BoekieBoekie-redactieleden zitten zich aan de waterkant te pletter te vervelen. Ze hebben geen goeie ideeën om een boek leuk aan te pakken, ze hebben namelijk alleen boeken bij zich waarin geen plaatjes en gesprekken staan (gaap!), Dan loopt er een sprekend konijn langs, gevolgd door Alice. Hup, erachteraan!  In de Proloog krijg je op een handige manier alvast een beeld van het verhaal: in de vorm van de game Verbazistan. Daarna wordt het verhaal vrij en soms enigszins getrouw naverteld via gedichten en prenten in de bekende 12 hoofdstukken. Een algemeen gedicht over dromen sluit het nummer, als Epiloog, af.
Gedichten en illustraties worden geleverd door gevestigde en nieuwe namen. De dichters: Judy Efferich, Lida Dijkstra, Bette Westera, Imme Dros, Stijn Vranken, Bianca Boer, Benny Lindelauf, Wim Hofman, Jet Manrho, Ilse Bos en een kind, Merel Schnitker.

Hoofdstuk 1 is een lekkere ‘kukel-rap’ van Lida Dijkstra, met regels als

Mijn zusje leest lekker, een boek zonder gesprekken
Een boek zonder plaatjes, kijk, dat vind ik knettergek, en

En als ‘Hook’:

Ik ben Alice, ik voel me duizelig en knetter
Want ik kukel naar omlaag, straks val ik nog te pletter
Yo, irritant konijn, je hebt me genackt
Ik ben Alice, straks maak ik nog een smak….

ill. Aniek Bartels

Bette Westera verplaatst zich in de wens van Alice op een bepaalde manier te huilen, zoals haar zusje kan (de tekst wordt gepresenteerd als een golfje):

Een zoete zee waarin ik kan verdrinken
de smaak van zoute tranen op mijn tong
zo zou ik naar de diepte willen zinken
tot ik de bodem voel van mijn verdriet
(= strofe 4)

Benny Lindelauf klaagt als chique tafelkleed van de theetafel, Wim Hofman verplaatst zich geinig in een nepschildpad, Ilse Bos in een stukje taart. Zie verder de kleine selectie uit het Alice-nummer op  » BB97 Met Alice in Wonderland (boekie-boekie.nl)
Op de foto’s die je dan krijgt, vind je ook de twee pagina’s met het gedicht van Imme Dros.

De illustratoren: :
Jan van Doornspeek, Lea Vervaart, Aniek Bartels, Steef Wildenbeest, Cliff van Thillo, Julia Kluge, Sunne van der Meulen, Bjorn Gort, Joren Joshua, Silvana Herrebout, Tinne Driessen, Jesse Strikwerda, Oona Mäkelä, Nikki Hamers, Puck Koper, Jene Bons, Inge Bogaerts, Jeroen Funke en Marlis Zimmermann.
Het omslag van het nummer is van de Finse Oona Mäkelä.

Bij het nummer verscheen een los te bestellen Sketchbook. In het nummer zaten een ZigZag-BoekieBoekie(een mini-leporello) met een gedicht van Gerda de Preter en tekeningen van Jene Bons, en een spel, ‘Verdwalen in Wonderland’.

Op de achterkant staan de spelregels en recepten voor Drink-Me-Drankjes en Eet-Me-koekjes.

Hier bleef het niet bij. In het herfst/winternummer van hetzelfde jaar (no. 99) werd nog een keer aandacht besteed aan Alice, nu in de vorm van een geinig hoorspel, ‘Alice en het Wartaalmonster’ (p. 39-40). Hierin moeten Konijn, Alice, de Witte en Rode Koning, de Rode Koningin en de Hofdame zien af te rekenen met het Wartaalmonster. Dat lukt na enige tijd en enkele prachtige versprekingen, Alice wordt (eveneens) Koningin.
En dan had je nog (uit 2014) de BoekieBoekie-verjaardagskalender, met een paar Alice-pagina’s, zoals die van januari:

BoekieBoekie begon in 1992 en stopte in 2016 als papieren tijdschrift. Het was een belangrijk tijdfschrift omdat het een podium bood aan gevestigde en beginnende kinderboekenschrijvers en -illustratoren. Je kunt de impact een beetje vergelijken met wat het tijdschrift Dichter van Stichting Plint doet.
Er wordt al vrij lange tijd gedacht/gewerkt aan een digitale doorstart. Op de site van BoekieBoekie vind je onder verschillende knoppen heel wat werk uit oude nummers.

Alle nummers van BoekieBoekie zijn in te zien (niet uitleenbaar) bij het Stadsarchief van Rotterdam en in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

[print_button]