Scroll Top

Alice in de Dikkie Dapper Krant

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

De bibliografie van Henri heeft één bezwaar: hij is niet te overtreffen. Alles staat er in, tot wansmakelijke verzamelbundels met een tot drie pagina’s teruggebracht Alice-verhaal aan toe.  Ik was dan ook aangenaam verrast bij het doorspitten van mijn archief te stuiten op een volgens mij tot nu toe nergens beschreven versie.

Ik vond een aantal fotokopieën van de Dikkie Dapper Krant, een onduidelijk jeugdblad waarover ik  weinig kan vinden. Daarin ‘Alice’s avonturen in Wonderland – Een oud sprookje naverteld’. Het verhaal is in negen stukken van één tot anderhalve pagina geknipt, het eerste stond  in nummer 47 van jaargang 1952, het laatste in nummer 3 van 1953. De enige illustratie is het hoofd van Alice naast de kop van het verhaal.

Mijn serie kopieën is verre van compleet – ik heb alleen aflevering 1, 2, 4, 8 en 9, voldoende om een indruk te krijgen. De vertaling c.q. bewerking lijkt heel redelijk, maar over de echt moeilijke passages als de Tea Party en de Mock Turtle kan ik niet oordelen, want juist die ontbreken. Voor een complete set houd ik mij aanbevolen!

[print_button]