Scroll Top

Alice in Wonderland in het theater

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Simon Speelt ‘Alice in Wonderland’

In een tijd waarin we nog gewoon naast elkaar in het theater konden zitten ben ik op naar de theatervoorstelling van Mariska Simon geweest die het Wonderland van Floor Rieder op het toneel tot leven brengt. Daar zat ik dan, als enige volwassene zonder kinderen, in een zaal vol kleuters naar een ‘one-women’ uitvoering te kijken van mijn favoriete boek. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet bijzonder gecharmeerd was van de trailer en de liedjes die ik tot dan toe had gezien en gehoord.

Maar wat is het fijn als al je vooroordelen binnen 5 minuten van tafel worden geveegd! Mariska speelt ‘Floor’, een schilder die het verhaal van Alice vertelt door middel van poppen en een levensgroot pop-up boek. Zelfs in deze tijd vind ik een vrouwelijke schilder een geëmancipeerde vrouw, dus de keuze voor deze opzet kan ik zeker waarderen, uiteindelijk is Alice ook een buitengewoon geëmancipeerd meisje dat veel verder durft te kijken dan de gebaande paden.

Het pop-up boek zorgt voor een fantastisch decor wat voor je ogen steeds verandert en de verwondering van de kinderen in de zaal is dan ook hoorbaar. Mariska speelt op de diverse momenten niet alleen ‘Floor’, maar ook Alice en de andere karakters uit het boek. Met hele simpele middelen weet zij iedereen vorm te geven. Zo is Alice een gehaakt poppetje, is de Cheshire cat op een stofzuiger gemonteerd en draagt de hertogin een jurk van vuilniszakken. En dat allemaal zonder de betovering van het verhaal te verbreken. Op een speelse wijze betrekt zij de kinderen bij de voorstelling. Het oorspronkelijke verhaal is op vele punten aangepast aan het jonge publiek, maar dit neemt niet weg dat ik het persoonlijk een geslaagde poging vind om een verhaal van meer dan 150 jaar oud te vertalen naar de eenentwintigste eeuw.

Op dit moment zijn er geen voorstellingen in het land, maar is het wel mogelijk voor scholen om de voorstelling te boeken. Op www.simonspeelt.com/alice-in-wonderland.html vind je alle informatie.

Genre: Muziektheater
Doelgroep: 4+
Aantal toeschouwers: max 150
Regie: Mark Haayema
Muziek: Mariska Simon & Ward Veenstra
Lichtontwerp en advies: Wouter Moscou & Willemijn Ottevanger
Techniek: Youri Wezenaar/ Marij Heints
Kleding: Dorine van IJsseldijk
Pop-up design: Rianne van Duin
Illustraties: Floor Rieder
Impresariaat: Theaterbureau vanaf 2

[print_button]