Scroll Top

Alice in Wonderland Leesclub

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Alice-Leesclub
Vrijdagavond 22 maart zijn we van start gegaan met de Alice in Wonderland-leesclub; dit is een tijdelijke leesclub van drie avonden die online plaatsvindt. Aangezien dit de eerste activiteit van de kersverse activiteitencommissie is, waren we erg benieuwd of het aan zou slaan. We hoefden ons echter geen zorgen te maken, want het werd een geslaagde avond met 10 deelnemers. Vooraf hadden we wel gediscussieerd of we niet meer reclame moesten maken om mensen te trekken, maar eigenlijk was 10 mensen in een Teams-meeting echt wel voldoende.
De eerste vraag “Wat vonden jullie van het boek?” lokte vooral een stilte uit, want wat vinden we nu precies van Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll? De vraag was misschien wat algemeen, dus verder naar de volgende: “Waar gaat het boek voor jou over?” Hiermee kwam het gesprek goed op gang, want het is niet voor niets dat het boek en de heldin zo iconisch zijn geworden; het is niet alleen een kinderboek, maar ook een boek voor volwassenen, een  bildungsroman, een reisboek, een drugstrip, een boek vol logica, wiskunde, taalkunde, etc. Daarnaast was het een goede zet om iedereen een andere vertaling te laten lezen. Halverwege de avond legden we de boeken zogezegd naast elkaar en keken we hoe de vertalers bijvoorbeeld ‘Cheshire Cat’ hadden vertaald. Naast de niet zoveel zeggende benamingen ‘Limburger’, ‘Chinees’ en ‘Cyperse poes’ vonden we de vondsten van Sofia Engelsman, ‘Kolderkat,’ en Nicolaas Matsier ‘Kollummer Kat,’ nog het meest geslaagd. De ‘Say Cheesecat’ van Imme Dros vonden we eigenlijk een beetje te hip voor het vrij archaische taalgebruik van de rest van de vertaling. Maar dan was het wel weer aardig dat een deelnemer wist te vertellen dat de Cheshire Cat oorspronkelijk zo heet, vanwege de Cheshire kazen in de vorm van een grijnzende kat die in het Victoriaanse Engeland verkocht werden. Zo werden nog meer vraagstukken besproken en vertalingen vergeleken. Tegen het einde van de avond waren we allemaal een stuk wijzer geworden.  

De volgende leesclub-avond is op vrijdag 3 mei om 19:30.
We lezen dan Ik was Alice van Melanie Benjamin. Dit boek gaat over Lewis Carroll, zijn muze Alice Liddell en geeft een interpretatie van de verdwenen bladzijden uit het dagboek.
Heb je interesse om erbij te zijn? Of wil je meer weten? Mail dan naar: aliceleesclub@gmail.com

[print_button]