Scroll Top

Animatieserie: Alice & Lewis (Boomerang/Cartoonito)

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Het zal sommigen wellicht niet ontgaan zijn, dat er op dit moment op Boomerang/Cartoonito (en HBO MAX) een animatieserie te zien is met karakters uit de Alice-verhalen, Alice & Lewis, een productie van Blue Spirit.
De serie startte in 2020 en heeft 52 afleveringen, elke aflevering duurt ongeveer 11 minuten. Er is een vervolg aangekondigd, maar op dit moment is er nog geen releasedatum voor de nieuwe reeks bekend.

Je kunt voor een puntgave introductie van de reeks deze link gebruiken:
https://www.boomerangmena.com/en/videos/alice-lewis-all-you-need-to-know-about-alice-lewis

Alice is een gewoon meisje, maar met een enorm geheim: een speciaal horloge (gekregen van haar vader) kan ze veranderen naar een sleutel. Elke deur komt in aanmerking om haar naar Wonderland te brengen. Haar grote vriend daar is Lewis, een konijn, dat precies weet wie wie is en wat er speelt in Wonderland. Hij woont in een groot boomhuis met een enorme klok en een paddenstoeldak, hij weet altijd hoe laat het is en wanneer het tijd is voor thee. Als ze op avontuur gaan, krijgen ze met enige regelmaat hulp van een tweeling, de Tweedles. Je ziet hier weer een voorbeeld van de bekende vermenging van Wonderland en Spiegelland.
Ook Chester, de kat,  is een helper. Hij kan vliegen en veranderen in wat dan ook. Verder is het een echte knuffelaar.

Ze komen allemaal regelmatig in de problemen met de heerseres over Wonderland: de Koningin! Die houdt er erg van haar zin te krijgen, vaak met steeds nieuwe regels. Het is gewenst dat iedereen van haar houdt. Zo is er een aflevering (5) waarin Alice en Lewis op zoek gaan naar het mooiste compliment ooit. In aflevering 2 is het Vorstmis (een fraaie vertaling van Queensmas): iedereen moet de koningin een cadeau geven. Omdat dat eigenlijk niet spontaan wil gebeuren, laat ze die presentjes maar ophalen door haar Bodycards. Zo lopen de Bodycards het huis van Lewis binnen en nemen zijn pianowortelsapmachine mee. Alice pikt dat niet, ze gaat naar de koningin en belooft terug te komen met het mooiste cadeau ooit….. De Bodycards maken vaak een zooitje van de uitvoering van de bevelen van de koningin. Stiekem zijn ze ook erg gesteld op Alice en Lewis, als de Koningin het niet ziet, vooral.
Het neefje van de koningin is Charley, een In wezen aardige jongen, maar ook een echte troublemaker.

In een paar van de afleveringen, nr.46 en 49 hebben hem in de titel, ontmoeten we nog Dodson, de dodo…… Die is niet de aardigste. In aflevering 46, ‘Reizende dodo’, probeert hij de camper van Alice en Lewis mee te pikken voor een tripje, en in aflevering 49, ‘Het ei van Dodson’, proberen Alice en Lewis hem te lozen (hij logeert dan even bij Lewis, die gek van hem wordt), maar dat gaat niet vanzelf….. Het is niet nieuw dat Dodgson er minder goed afkomt in bewerkingen. Blue Spirit vermeldt op de Alice & Lewis-pagina dat we in de volgende reeks Dodson beter gaan leren kennen.

Er zijn leuke verwijzingen naar Wonderland, zoals de wispelturige koningin met haar volstrekt eigen regels. In aflevering 10 (‘Thee tot in de oneindigheid’) moeten Alice en Lewis elke twee minuten opnieuw aan de thee, Een kaart helpt Alice een keer met schilderen. In aflevering 31 ontdekt Alice dat rekenen op school in Wonderland anders gaat dan in haar gewone leventje.
Een enkele keer zie je elementen uit Spiegelland. Alice maakt per ongeluk een tweede Alice, die uit de spiegel stapt (afl. 15). In een andere aflevering (23) doet Alice voor de gein een schelp op haar hoofd, zich aldus ‘kronend’, een concurrente van de Koningin.

Het is een prettige serie, met een pittige Alice en een vriendelijke didactiek. Het schema is vaak: Alice heeft een probleem in haar gewone leventje, ze gaat naar Wonderland, lost daar samen met haar vrienden een probleem op en keert tevreden huiswaarts, waar ze het probleem dat ze daar had kan afhandelen.

Als je Boomerang/Cartoonito in je tv-abonnement hebt, kun je dagelijks een aantal van de gemaakte afleveringen zien, Nederlands gesproken. Op HBO MAX kun je naar de Nederlandse of de Engelse versie kijken en luisteren. Heb je allebei niet, dan is er op de homepage van HBO Max in elk geval bij elke aflevering een afbeelding en een impressie van de verhaallijn te bekijken.
https://www.hbomax.com/nl/nl/series/urn:hbo:series:GYbI2SgmQ3YajwwEAAAAm
Verder zijn er via youtube filmpjes die ca. drie minuten van een aflevering laten zien.
Inmiddels zijn er ook een paar (simpele)  spelletjes: “Goed gezien’ (‘Find it’) en ‘Legpuzzel’ (‘Jigsaw’), te spelen op de site van boomerangmena.

[print_button]