Phlizz
Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap
Vanwege mijn wiskundige achtergrond ben ik een half jaar geleden eens gedoken in de wereld van de cryptomunten. Momenteel zijn er tienduizenden verschillende cryptomunten waarvan de belangrijkste natuurlijk de bitcoin is met (half september 2021) een waarde van ongeveer € 40.000. De wiskunde achter cryptomunten is niet ingewikkeld. De complexiteit ervan komt door onafhankelijk overeenstemming te bereiken over het bepalen van de tijdsvolgorde van dingen die gedecentraliseerd en gevalideerd gedaan moeten worden. Het simpele idee achter de cryptomunten is dat vooraf een eindig aantal van de desbetreffende cryptomunt wordt vastgelegd en het steeds lastiger wordt een nieuwe eenheid aan het al bestaande aantal toe te voegen. Dat laatste wordt dan “minen” genoemd. Door wiskundige algoritmiek met betrekking tot tijdsvolgorde en validering toe te passen op de desbetreffende munt moet de miner steeds meer rekenkracht van de computer gebruiken om een nieuwe eenheid toe te voegen. De miners krijgen hiervoor meestal betaald met een stukje cryptomunt. Deze beloning wordt regelmatig door een algoritmisch exponentieel gecontroleerde manier verlaagd. Iedereen kan een cryptomunt aanmaken met een stuk wiskunde als centrale autoriteit. Cryptomunten gebruiken cryptografie (Cryptografie wordt gebruikt om gegevens over te dragen die niet leesbaar mogen zijn door andere partijen. Alleen de ontvanger -en eventueel ook de zender- beschikt over de juiste sleutel om de te ontcijferen gegevens in hun originele vorm te herstellen) om het vertrouwen in autoriteiten te verminderen en zijn bedoeld om in de nabije toekomst conventionele valuta te vervangen. Een eerste (onvolwassen) voorbeeld is El Salvador, dat onlangs is overgestapt op de Bitcoin als wettig betaalmiddel. Zie voor verdere informatie ook: Bitcoin – Wikipedia.
Om praktische ervaring hiermee op te doen ben ik op zoek gegaan naar een betrouwbaar handelsplatform, waar je in cryptomunten kunt handelen en vervolgens op internet gezocht naar “veelbelovende” cryptomunten. De waarde van een cryptomunt loopt bij de meeste van een paar cent tot duizenden euro’s. Maar ook de continue waarde van een enkele cryptomunt varieert doorlopend. Na mij ingeschreven te hebben op een handelsplatform heb ik een klein bedrag in een paar cryptomunten gestoken en het was fascinerend om te zien hoe mijn inleg continu omlaag en omhoog ging. Binnen 2 weken was mijn ingestoken bedrag 20% minder waard en na een maand waren “mijn” cryptomunten 80% meer waard. Nu (half september 2021) is de waarde ervan ongeveer 30% boven mijn beginkapitaaltje. Ik zet “mijn” tussen aanhalingstekens omdat de munten niet van mij zijn. Ze behoren aan niemand toe. Het zijn allemaal fictieve nullen en enen, die zo gekaapt zouden kunnen worden door hackers of technische computerstoringen. Redelijk risky dus.
Maar goed, wat heeft dit nu te maken met Alice in Wonderland? Omdat ik wat meer wilde weten over de achtergrond van cryptomunten ben ik op zoek gegaan naar een boek daarover. Er is keus uit tientallen boeken en bij de keuze daarop stuitte ik op een boek over cryptomunten gelardeerd met Alice-tekeningen van John Tenniel en quotes uit het boek Alice in Wonderland. Snel, voor mijn verzameling Nederlandse LC-boeken, heb ik dit boek besteld, waarschijnlijk een print-on-demand boek, want het duurde een paar weken voordat het boek bezorgd werd. Het boek is geschreven in 2019, de vertaling is van 2021.
Het gaat om het volgende boek (zie links):
21 Lessen met als ondertitel Wat Ik Heb Geleerd Door Mijn Val In Het Bitcoinkonijnenhol
In zijn inleiding gaat de schrijver Gigi uit van het principe dat je Bitcoin pas zal begrijpen, zodra jij er klaar voor bent. Het grappige hiervan is dat dat ook vaak het motto van de goeroe’s is die ik in mijn leven heb ontmoet : je begrijpt het pas als je er klaar voor bent. Een plusje voor de schrijver!
Uit het voorwoord van Hass McCook (een spirituele thuisplek is voor hem Christ Church, Oxford):
Dit soft cover boek neemt je in 21 lessen mee op een echte Bitcoinreis; niet alleen een filosofische, technologische en economische reis, maar ook een reis van de ziel.
Dertien van de 21 lessen worden voorafgegaan door een quote uit het boek Alice in Wonderland/Spiegelland. De vertaler van het boek, Michael V. heeft de Nederlandse vertalingen van deze quotes gehaald uit een vroege druk (7e bijv.) van het boek, De avonturen van Alice in Wonderland en Spiegelland, door Reedijk en Kossmann. Her en der zijn nog wel wat meer quotes van Lewis Carroll te vinden waaronder onderstaande, die voor mij echter tot het rijk der foutieve Carroll-quotes behoren. Een stuk of tien Alice-illustraties van John Tenniel complementeren het Alice-aandeel in het boek. Een lijst van werken, bestaande uit negen bladzijden met 109 informatiebronnen sluit het boek verder af.
Het boek bestaat uit 3 hoofdstukken met elk 7 lessen:
- Filosofie
- Economie
- Technologie
De schrijver geeft zelf een korte samenvatting van elk hoofdstuk:
Moraal schrijver hoofdstuk I
Het bitcoinkonijnenhol is bodemloos.
Moraal schrijver hoofdstuk II
Een leerproces over de geschiedenis van geld en de grootste goochelarij in de geschiedenis van de economie: fiat-valuta (fiatgeld is geld omdat iemand zegt dat het geld is).
Moraal schrijver hoofdstuk III
Begrijp het verleden door nu in het jaar 12 NB (het jaar 12 na start Bitcoin (2009)) de toekomst ervan te begrijpen doordat Bitcoin niet uitgaat van vertrouwen maar van verificatie.
Mijn “moraal”:
De schrijver onderschrijft heel duidelijk het principe van Bitcoin en probeert op een gestructureerde manier je mee te voeren in zijn betoog. Hij heeft niet heel duidelijk een lijstje gemaakt van voordelen en nadelen, want er zijn duidelijk ook nog wel wat problemen op te lossen met betrekking tot cryptomunten, zoals volatiliteit, criminaliteit en energieverbruik. Zijn hele boek gaat voornamelijk over de eeuwenlange reis van heel concrete naar heel abstracte uitwisselingen van waarde van goederen. Er zijn daarbij altijd wel quotes van Lewis Carroll op te duikelen, die je kunt gebruiken. Wat dat betreft blijft Alice altijd wel toepasbaar. Maar, zoals de schrijver zegt: we zitten nog in de prepuberfase van de ontwikkeling van cryptomunten.
Ik kan dit boek niet vergelijken met andere Bitcoin-boeken: het is mijn eerste. Het boek maakt wel een positieve indruk op me. Qua echte wiskunde staat er nauwelijks iets in en ook de praktische kant blijft achterwege. Ik ben benieuwd waar we over 10 jaar staan met de cryptomunt. Voor mij is het nog geen gelopen race.
[print_button]