Scroll Top

Curieuze Carrollachtige – adepten/verwijzingen II

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Als je, net als ik, al geruime tijd Carroll gerelateerde boeken, geschriften, brochures en pamfletten verzamelt, kom je soms vreemde dingen tegen. De ene keer bestaat er een (zeer) verre verwantschap met Alice en/of Lewis Carroll, de andere keer ligt die verwantschap meer voor de hand. Onder het kopje “Curieuze Carrollachtige adepten/verwijzingen” zal ik in de komende uitgaven van Phlizz er een aantal van uitlichten, die in Nederland zijn verschenen.

Woelingen in wonderland

In De Flits Classics nummer 2632 uit 1973 staat een strip met als titel:

 “De Elastieken Man in: Woelingen in Wonderland”.

Uit wikipedia Classics Lektuur – Wikipedia haal ik samengevat de volgende informatie:

De Flits (The Flash) staat voor verschillende superhelden uit de strips van DC Comics. De originele Flash werd bedacht door schrijver Gardner Fox en tekenaar Harry Lampert en verscheen voor het eerst in Flash Comics nr. 1 (1940). Na de Tweede Wereldoorlog raakten de superhelden vergeten. In  1956 begon DC Comics met een poging om zijn oude helden weer populair te maken. Maar in plaats van dezelfde personages weer terug te halen, introduceerden ze nieuwe versies van hun helden. Een van deze fictieve superhelden was Randolph (Ralph) Dibny (The Elongated Man) met zijn eerste optreden in Flash nummer 112 van 25/02/1960. Als tiener was Ralph Dibny gefascineerd door slangenmensen, of mensen die blijk gaven van behendigheid en souplesse. Hij leerde dat alle slangenmensen met wie hij sprak een populaire frisdrank dronken genaamd “Gingold”. Ralph ging aan de slag om wat scheikunde-beginselen te leren en ontwikkelde een supergeconcentreerd extract van de fictieve zeldzame “gingo”-vrucht uit Yucatan (schiereiland dat voor het grootste deel tot Mexico behoort), wat hem zijn elasticiteit geeft. Zoals zijn naam al doet vermoeden, kan de Elastieken Man zijn ledematen en lichaam strekken tot bovenmenselijke lengtes en maten. Deze rekbare krachten geven de Elastieken Man een verhoogde behendigheid waardoor flexibiliteit en coördinatie mogelijk is, die de natuurlijke grenzen van het menselijk lichaam te boven gaan. Hij kan zijn lichaam in verschillende posities en maten verwringen die onmogelijk zijn voor gewone mensen, zoals volledig plat zijn, zodat hij onder een deur kan glippen, of zijn vingers gebruiken om conventionele sloten te openen. Hij kan het ook als vermomming gebruiken door de vorm van zijn gezicht te veranderen, hoewel dit pijnlijk en moeilijk voor hem is.

De serie De Flits Classics, nummers 2601-2636, is in Nederland van 1969-1974 uitgegeven. Sommige nummers, waaronder nummer 2632, zijn nog steeds voor een zacht prijsje op internet te vinden.

Eerste pagina Woelingen

Laatste pagina Woelingen

De bovenvermelde strip, bestaande uit 8 van de 32 pagina’s in het tijdschrift speelt zich af in de plaats Dodgson, waar een groot feest wordt gevierd met betrekking tot het 50-jarig jubileum van de stad. De Elastieken Man ontmoet daar het Witte Konijn. Hij verliest het Witte Konijn uit het oog en komt de Hoedenmaker tegen die zijn kostbaarste bezit: de eerste uitgave van het boek Alice in Wonderland aan de stad heeft uitgeleend om dit boek ten toon te stellen. De bandieten, verkleed als personages uit het boek, stelen uiteraard dit boek. Helaas hebben ze niet op onze superheld gerekend die met zijn flitsende elastieken ledematen de boeven overmeestert en het boek weer terugbezorgd bij de eigenaar.

Schrijver: John Broome
Tekenaar: Carmine Infantino
Kleuring: Murphy Anderson
Vertaler: onbekend

[print_button]