Scroll Top

Curieuze Carrollachtige – adepten/verwijzingen VII

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Als je, net als ik, al geruime tijd Carroll gerelateerde boeken, geschriften, brochures en pamfletten verzamelt, kom je soms vreemde dingen tegen. De ene keer bestaat er een (zeer) verre verwantschap met Alice en/of Lewis Carroll, de andere keer ligt die verwantschap meer voor de hand. Onder het kopje “Curieuze Carrollachtige adepten/verwijzingen” zal ik er in Phlizz een aantal van uitlichten, die in Nederland zijn verschenen.

UIT DE WALT DISNEY FILM-ARCHIEVEN:

Alice in Wonderland

Amerikaanse poster

Nederlands/Belgische  poster. Let op: kinderen toegelaten!

In 1951 verscheen de Disney-tekenfilm Alice in Wonderland, een ietwat verkeerde titel omdat ook een aantal figuren uit Through the Looking-Glass and what Alice found there hun opwachting maakten. De 13e  Disney-tekenfilm met een lengte van ongeveer 75 minuten was aanvankelijk een fiasco, ondanks jaren voorbereiding, maar bleek later toch uit te groeien tot een van de klassiekers uit de Disney-studio’s. De bijbehorende muziek van Oliver Wallace was een paar jaar later in 1954 goed voor een Oscar-nominatie. In Nederland was er ook aandacht voor de film.

Een van de laatste uitgaven van Filmfront, een niet-expliciet katholiek 2-maandelijks filmtijdschrift, had een still uit de film op de cover staan, maar verder geen inhoudelijke bijdrage over deze tekenfilm. Het tijdschrift had een eerste reeks uitgaven van 1935-1938 en een tweede serie van 1948-1952.

Waarschijnlijk was er in Filmfront toch te weinig aandacht voor de katholieke visie op film, want in 1952 ging het tijdschrift over in een nieuw maandelijks katholiek filmtijdschrift Filmforum, uitgegeven door de Stichting Katholieke Film Actie. Het eerste proefnummer verscheen in 1951. De uitgeverij NV Foreholte heeft vervolgens de publicaties verzorgd van nummer 1-1952 t/m nummer 3-1965. Hierna is het tijdschrift ter ziele gegaan.
Het eerste nummer (januari 1952) van Filmforum bevat een recensie van de tekenfilm Alice in Wonderland door Jac. Dirkse. Twee filmfoto’s waren ook van de partij. Zie hieronder.

Een citaat uit deze filmbeschrijving:

Zo is ook Alice in Wonderland een mengsel geworden van zeer knappe en zeer mislukte fragmenten, samen gehouden door de verbluffende technische vaardigheid en vakkennis van de maker.

Zie voor verdere informatie over deze film Alice in Wonderland (1951) – Wikipedia.

De film werd al snel uitgebuit door ook stripversies van de film uit te brengen. Zo verscheen in het weekblad Margriet van 12 december 1951 tot en met 19 april 1952 een eerste strip-bewerking van Alice in Wonderland, nadat deze strip van september 1951 t/m december 1951 als kleur-bijlage van Sunday Newspapers in de Verenigde Staten al gepubliceerd was.

De strips zijn afwisselend van kleur in 2-kleurendruk afgedrukt. Zwart/groen, zwart/rood en zwart/geel. Omdat het blad grotendeels in zwart gedrukt was, viel hierdoor de strip extra op.
Tegen het eind van deze serie verscheen onderstaande advertentie in het weekblad. Dit stripblad herbergde de originele 4-kleurige bewerking van de film in 32 pagina’s (de advertentie heeft het over 36 pagina’s!). De opmerking Haast u! De oplaag is beperkt! lijkt mij nu zeer overdreven, gezien het aanbod van dit blad op diverse websites. De naam Lewis Carroll wordt (in tegenstelling tot de eerste tekenstrip) in deze uitgave niet vermeld.

Meerdere attracties in Disney-pretparken zijn gebaseerd op deze tekenfilm. Ook heeft Walt Disney door het uitbrengen van deze film een grote boost gegeven aan de bekendheid van het boek Alice in Wonderland. Helaas echter niet aan de bekendheid van Lewis Carroll, want als je aan een gemiddelde voorbijganger vraagt naar de auteur van Alice in Wonderland zal toch wel ontzettend vaak Walt Disney als antwoord worden gegeven. Ook bij het verzamelen van niet-Engelse Alices, komt heel vaak de Disney-versie boven tafel.

 

[redactie: Phlizz schreef eerder over de Disney-film, de medewerkers en de productie ervan. De twee artikelen zijn te vinden in het archief, in de rubriek ‘Pig and Pepper’, 30 juni en 27 september 2021]

[print_button]