Scroll Top

De Grote Vriendelijke 100

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Voor de tweede keer hebben lezerscommunity hebban.nl en De Grote Vriendelijke Podcast (een aan de jeugdliteratuur gewijde podcast van de recensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard) De Grote Vriendelijke 100 – stemming georganiseerd. Je kunt daar als lezer aan meedoen met een lijstje van 5 jeugdboeken. Dat kunnen boeken zijn waar je warme herinneringen aan hebt, die je simpelweg echt klassiek vindt of die je nog maar net ontdekt hebt. Met het liefst, voor in elk geval nummer 1 van dat lijstje, een Klein Vriendelijk Pleidooi. In 2021 won de kennelijke onvermijdelijke kraker Lampje van Annet Schaap, dit jaar werd ze weer nummer 1. De verschillen zaten vooral in de nummers 2 en 3. Waren dat vorig jaar nog de nieuwe klassiekers De brief voor de koning van Tonke Dragt en Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, deze keer staan daar Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk en Gozert van Pieter Koolwijk, de laatste winnaars van de Gouden Griffel.
Het is logisch dat op een lijst als deze oude en nieuwe klassiekers gezellig samen staan met recente titels. En ook dat er aardig wat na een jaar weer verdwenen zijn; dit jaar kwamen er maar liefst 24 nieuwe titels binnen. De ‘modernen’, alles na 2000, wonnen van de ‘klassieken’, alles daarvoor.
De GV 100 zal ongetwijfeld in 2023 een vervolg krijgen, er waren dit jaar ruim 500 meer stemmers.

Waar is Alice?
Alice in Wonderland moet een hele rits (moderne) klassiekers voor zich dulden: we vinden ‘haar’ pas op plaats 93. Het is wel het oudste kinderboek van de lijst. Van de andere 19e-eeuwse klassiekers staat Hector Malots Alleen op de wereld er beter voor, opvallend hoog trouwens, op 18; Pinokkio van Carlo Collodi heeft de top-100 niet gehaald.
Het goede nieuws: in de editie 2021 kwam ze niet voor, dus de Alice-fans hebben opgelet en hun plicht gedaan.

Spectaculair is de binnenkomst op 16 van Dodo van Mohana van den Kroonenberg (dat boek doet het ook goed op de oudejaarslijstjes van de kranten). Mohana was gastspreker op ons symposium van 30 september om te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van dit boek, de relatie van het verhaal met Alice, Charles Dodgson/Lewis Carroll en met haar jeugd. Als je de podcast beluistert van de avond van de bekendmaking (23 november), kun je haar horen vertellen over haar boek, iets na 14 minuten.
Aflevering 84: Pakjesavond 2022 (m.m.v. o.a. Charlotte Dematons, Sanne Rooseboom, Yorick Goldewijk) – De Grote Vriendelijke Podcast
Een recensie van Dodo staat in de rubriek Down the Rabbit Hole.
[HvV]

[derde van linksonderaan, de editie
Sofie Engelsman/Floor Rieder]

[print_button]