Scroll Top

En zo is het begonnen

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

En zo is het begonnen. Het zat erin dat ook ik een keer aan de beurt zou zijn om uit te leggen wat dat nou is met Lewis Carroll en zijn werken. Terugdenkend kom ik uit bij de groots opgezette expositie ‘Alice in Rotterdam’ in de Centrale Bibliotheek Rotterdam (1993).
Ik had hiervoor al het verhaal voorgelezen aan mijn kinderen in de vertaling van Eelke de Jong (1981). Maar de overweldigende hoeveelheid aan boeken, kunstuitingen, parafernalia, zinnige en onzinnige, verdeeld over de 6 verdiepingen van het gebouw met de gele buizen aan de Hoogstraat, gaf voor mij de doorslag.
Eelke de Jong refereert trouwens ook aan Rotterdam in zijn vertaling van Alice in Wonderland door te kiezen voor de geparodieerde liedtekst ‘Aan de oever van de Rotte’ als vervanging van het gedichtje in hoofdstuk 2 ‘Het meer van tranen’.

Het verzamelen van voornamelijk de 2 verhalen met Alice in de hoofdrol werkt zo verslavend dat er nu ruim 500 boekbanden in de kast staan. Nieuwe en tweedehandse, prachtige en ronduit lelijke uitgaves, goede en slechte vertalingen. Ze zijn niet alleen door mij in die kast gekomen, maar werden en worden aangedragen door familie en vrienden.

Dat er zoveel mensen, nationaal en internationaal, door deze veelzijdige man en zijn werken zijn geïnspireerd op allerlei gebied, heeft op mij een grote indruk gemaakt.

En zo is het begonnen.
Maria Neleman
Rotterdam

[print_button]