Scroll Top

FD eert Alice

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

De zaterdagbijlage ‘Persoonlijk’ van zaterdag 11 september van Het Financieele Dagblad pakt uit met een uitvoerig, en uitbundig geïllustreerd, artikel over ‘Alice in Wonderland’. Op de cover aangekondigd als ‘De magie van Alice in Wonderland’, vanaf p. 44/45 onder de titel ‘Altijd weer Alice’. Aanleiding is de tot eind 2021 lopende tentoonstelling Alice: Curiouser and Curiouser in het Londense Victoria & Albert Museum.

De auteur, Jeroen Bos, is goed ingevoerd. Hij constateert dat elke tijd een eigen Alice heeft (o.a. feministisch boegbeeld, inspiratrice van psychedelica), dat het boek gelezen kan worden als een metafoor van het leven, met motieven die van alle tijden zijn, met Alice als een voor velen herkenbaar personage. Het meest bijzonder noemt hij haar ongelofelijke inzetbaarheid: in de mode, in videogames, theater en film (inclusief imitaties en parodieën), in verschillende wetenschappen. De Zwitserse deeltjesversneller Cern noemde een heus onderzoeksprogramma naar haar: A Large Ion Collidor Experiment.

Informatie over het ontstaansproces van het boek, de groei van het succes, het vervolg, over de auteur en diens muze Alice Liddell staat er ook in.

Mikos Teuben zal een aantal exemplaren van de bijlage meenemen naar het Symposium van 29 oktober en die daar verhandelen, uiteraard voor het goede doel.

[print_button]