Scroll Top

Fruitcorso Tiel

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Soms kom je Alice op de meest onverwachte plaatsen tegen.
Ieder jaar wordt in Tiel, als centrum van de Betuwe, het fruitcorso georganiseerd. Indrukwekkende praalwagens waarvan ieder stukje bezet is met fruit, zaden en noten. Dit jaar had de corsoclub van Culemborg het thema ’the mad teaparty’. Reden voor mij om een bezoekje te brengen aan de bouwplaats.

Bij binnenkomst in de grote groene loods vlakbij het station van Culemborg blijf ik aarzelend staan. Tientallen mensen zijn ingespannen bezig met kwastjes en potjes om één voor één zaden op de enorme bouwwerken te plakken. Naast de ingang zweeft een enorme hand vlak boven de grond, vonken van een slijptol spatten door de lucht en de geur van lijm dringt mijn neus binnen. Mijn zintuigen hebben even de tijd nodig om alles wat ze gewaar worden te bevatten. Iedereen is druk bezig en ik zoek oogcontact met iemand die boven op een stellage bezig is met, wat later blijkt, het hoofd van de Hatter. Ik roep de naam van mijn contactpersoon en even later staat die naast mij. We lopen door de hal terwijl hij vertelt hoe de wagens er uiteindelijk uit komen te zien. Het worden theelichten waarbovenop een theepot komt te staan, in iedere theepot komt een figuur uit Wonderland.

De taken van de bouw zijn traditioneel verdeeld. De mannen bouwen vooral het frame, doen het laswerk en de assemblage, terwijl de vrouwen zich vooral bezig houden met het plakwerk.  Achterin de hal staan lange tafels waar zo’n twintig vrouwen bezig zijn met het voorlijmen van peulvruchten en knoflook. Het is een zorgvuldig proces, als de lijm te droog is plakt het niet meer, maar als het nog te nat is dan glijdt het er weer vanaf. De meesten hebben jarenlange ervaring en zijn vaak al als jongere hiermee gestart. Als ik een paar boontjes probeer te plakken zit de ene scheef en de ander glijdt weg. Hier ligt mijn talent niet…..

(tekst gaat door onder de foto’s)

De bouw van de corsowagen in de loods in Culemborg.
Klik voor meer foto’s.

Het fruitcorso in Tiel.
Klik voor meer foto’s.

Het ontwerp van de wagen is van Thea van Daalen en Pieter Meeuwissen.
Pieter bezocht in 2017 het Burning Man Festival in Nevada en werd daar geïnspireerd door een optocht van enorme theepotten door de woestijn. Van theepotten naar een Mad teaparty was een kleine stap en het idee voor het fruitcorso was geboren. De maquette werd gemaakt, het idee werd goedgekeurd en na bijna een jaar van intensieve voorbereiding was het in september zover: de theepotten met alle wonderlijke figuren van Alice speelden een hoofdrol in Tiel. Het was een wonderlijke stoet omgeven met dansende hoedenmakers.

De theepotten van het Burning Man Festival.

Maquette Corsoclub Culemborg

[print_button]