Scroll Top

Lize, de eerste Nederlandse Alice

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Op het symposium van 29 oktober aanstaande zal eindelijk de lang verwachte lancering plaats vinden van de allereerste Nederlandse Alice in Wonderland: Lize’s Avonturen in het Wonderland uit 1875. Dat is ongeveer een jaar later dan gepland was, voornamelijk vanwege het feit dat we geen symposium konden laten plaats vinden in verband met de corona-maatregelen die toentertijd van kracht waren. Maar er zat ook een positief aspect aan dat uitstel. Iris (ontwerpster) en ik kregen daardoor de tijd onze gescande Lize te vergelijken met het bijna originele exemplaar van Peter Kuipers en gebruik te maken van zijn redactionele adviezen met betrekking tot deze tweetalige uitgave. Het voorwoord, het essay over de herkomst en illustraties van Lize en een verkorte samenvatting over de Nederlandse vertaling ervan zijn ook in het Engels, omdat deze uitgave ook van belang kan zijn voor buitenlandse Carroll-adepten. Er is ook besloten de facsimile uit te breiden met een stofomslag; we wilden namelijk de originele voorkant van Lize niet bewerken. Zie de illustraties hierboven. Het gevolg is dat het genootschap vol trots een schitterende passende heruitgave van Lize’s Avonturen van het Wonderland kan presenteren, waarbij gebruik is gemaakt van de scans van een zeer speciale originele Lize, die zeer welwillend door de Princeton University ter beschikking zijn gesteld. Het leuke aan deze originele Lize is dat het om een exemplaar gaat dat in bezit is geweest van Lewis Carroll zelf.

Dit gebonden boek van 72 bladzijden bevat de volgende onderdelen:

  1. Facsimile
  2. Voorwoord door Bas Savenije
  3. Essay: ‘Lize, de eerste Nederlandse Alice’ door Henri Ruizenaar
  4. Essay: ‘Alice in plompe Batavierendracht’ door Casper Schuckink Cool

Ik zal op het symposium wat nader ingaan op deze heruitgave van 300 genummerde exemplaren.

Het boek is vanaf 29 oktober verkrijgbaar via de webshop van het genootschap (https://lewiscarrollgenootschap.nl/webwinkel/) en de prijs is € 40,- (exclusief verzendkosten, binnen Nederland € 4,35); de vrienden van het genootschap betalen € 32,- (exclusief verzendkosten) en krijgen afzonderlijk bericht over de bestelmogelijkheid. We hopen dat zoveel mogelijk vrienden één of meerdere exemplaren van dit boek kopen. Het is een geweldig uniek verjaars- of kerstcadeau!
Voor promotiedoeleinden zijn afbeeldingen gemaakt van het boek en is een filmpje als “teaser” door Iris ontworpen. Graag deze informatie zoveel mogelijk verspreiden, als je ze tegenkomt op internet bij FaceBook of Instagram.

Hieronder een impressie van vier pagina’s uit de heruitgave van Lize’s Avonturen in het Wonderland.

[print_button]