Scroll Top

Neuschwanstein en Alice

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

De in 1971 opgerichte band Neuschwanstein manifesteerde zich als een progressieve rockband en liet zich inspireren door andere progrock bands als Genesis en King Crimson.

De oprichters Thomas Neuroth en Klaus Mayer waren ook diep onder de indruk van Rick Wakeman’s ‘Journey to the center of the earth’ . De band besloot om ook een lang  instrumentaal muziekstuk te componeren en begon daarvoor aan de muzikale bewerking van de beroemde Lewis Carroll-roman ‘Alice in Wonderland’. Zij kozen dit sprookje om zijn sfeer en fantasie, die zich uitstekend leenden voor uitvoerige en suggestieve muziek. Het idee ervoor en de eerste pogingen om het stuk te realiseren werden al in 1971 ondernomen. De première van dit 40 minuten durende muziekstuk vond plaats in 1974 op het Marie-Luise-Kaschnitz-Gymnasium in Völklingen. Hiermee werd Neuschwanstein in 1975 de winnaar van een bandwedstrijd in het Saarland Staatstheater in Saarbrücken. Ze charmeerden het publiek met de orkestrale en melodische rijkdom van hun arrangement. De teksten die werden gekozen uit het verhaal van Carroll werden in het Duits ingesproken. Deze oorspronkelijke uitvoering werd pas in 2008 op cd uitgebracht.

Neuschwanstein live met ‘Alice in Wonderland’ in 1977.

Onlangs verscheen er een Engelstalige editie waarbij de teksten zijn ingesproken op de oorspronkelijke muziek zoals die in 1975 werd vastgelegd. Dit was mogelijk door een nieuwe techniek, Audioshake, waarbij stemmen kunnen worden verwijderd zonder beschadiging van de overige tracks. Voor deze editie koos men voor Sonja Kristina van de band ‘Curved Air, al sinds haar jeugd verzot op het verhaal.  Ze was de ideale stem om dit project weer tot leven te brengen en nam haar teksten op in haar eigen studio op 13 augustus 2022.

Sonja Kristina

Alice in Wonderland, Narration by Sonja Kristina (2022) Music by Neuschwanstein (1976), Cherry Red Records

Te koop als CD, maar ook te beluisteren, zowel de Duitse als de Engelse versie via Spotify en Youtube.			

[print_button]