Scroll Top

Phlizz in gesprek met…..

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap


Moniek Rutten

Hoe kwam je op het idee om tekeningen van Alice in wonderland te gaan maken?

Ik was bezig met mijn opleiding aan de kunstacademie AKI in Enschede. Toen ik in het vierde jaar van mijn studie zat merkte ik dat ik groeide in mijn werk, maar ook dat ik regelmatig weer werd teruggeworpen naar de basis en me heel klein en onhandig voelde. Op een gegeven moment associeerde ik dat met Alice, die afwisselend ook groter en kleiner wordt in het verhaal. In 1997 studeerde ik af en sinds die tijd zijn de twee boeken van Lewis Carroll over Alice eigenlijk voortdurend als thema terug te zien in mijn tekeningen.

Waarom heb je gekozen voor de hoofdkleur blauw?

Dat is uitsluitend gebaseerd op de blauwe jurk van Alice uit de bekende Disney animatie.  In eerste instantie tekende ik zelfs alleen met blauw, pas later kwamen er ook andere kleuren bij.

Wat kun je nog meer vertellen over je manier van werken?

Eigenlijk ben ik altijd aan het tekenen, het is heel erg verweven met mijn dagelijkse activiteiten. Ik probeer in ieder geval één tekening per week te maken, maar meestal werk ik aan meerdere tekeningen tegelijk. Ik teken met potlood, kleurpotlood of stift en al tekenend ontstaat er een beeld, het gaat heel intuïtief. Ik teken altijd in A5 schriftjes, inmiddels zijn er al negen vol. Net zoals eten is tekenen voor mij van levensbelang, het is voedsel voor mijn kunstenaars hoofd en hart.

Behalve mijn dagelijkse tekeningen probeer ik ook regelmatig te werken aan een groter project, ik teken namelijk heel graag op muren of ramen! Zo kreeg ik in de wijk waar ik woon toestemming van de woningbouwvereniging om een project te realiseren waarbij ik de muren van een leegstaand huis als tekenondergrond kon gebruiken voordat deze werd gerenoveerd.  Grotere projecten of exposities noem ik hoofdstukken die ik samenvoeg onder de titel MIJN ALICE, ik wil net zoveel hoofdstukken maken als er hoofdstukken zijn in de twee Alice-boeken tezamen, dus 24 in totaal. Het doel is uiteindelijk om een eigen boek uit te geven, met de Aliceboeken als inspiratiebron, maar de hoofdstukken zijn geen letterlijke vertaling ervan. Inmiddels zijn er 13 hoofdstukken afgerond.

Voor Phlizz deelt Moniek haar twee nieuwste tekeningen en geeft ze ons haar motto mee:

Blijf kijken & Blijf tekenen

[print_button]