Scroll Top

Stedho: Why is a raven like a hoteldesk?

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Ilke Froyen & Alyssa Saro (coördinatie) & Judith Vanistendael (juryvoorzitter en inleider). Bruss.2: Brussels in shorts.
Met bijdragen van Stedho, Laure Allain & Michaël Olbrechts, Mikkel Ørsted Sauzet, Steve Michiels, Kim, Gwénola Carrère, Delphine Frantzen en Fabienne Loodts.
Passa Porta/Oogachtend, Brussel 2014.

De redactie bespreekt nu en dan ook wat oudere teksten of beelden, vaak het gevolg van bibliotheekdwalen of een vondst in een boekhandel of antiquariaat of een tip van een Genootschapslid.

In 2014 bundelde uitgeverij Oogachtend voor de tweede keer stripverhalen die zich afspelen in Brussel, het eerste album verscheen in 2013. Brussel is een echte stripstad, met een prachtig museum: het Belgisch Stripmuseum. Daar werd het werk uit beide boeken uiteraard getoond.
De uitgave Bruss.2 was het resultaat van een internationale wedstrijd georganiseerd door Passa Porta Brussel. De uitverkorenen (het zouden er tien zijn, het werden er acht) kregen de opdracht een verhaal te maken dat niet alleen in Brussel speelt, het hotel waarin ze verbleven, zou er ook een plek in moeten krijgen. Ze kregen daarvoor elk 12 pagina’s.

De tekenaar van het eerste verhaal, Stedho, is de enige die ook aan boek 1 meedeed. Voor deze nieuwe bundeling maakte hij tevens de cover. Met een van de andere tekenaars, Kim, hebben de lezers van Phlizz kennis kunnen maken in de Phlizz van juli 2023. Kim tekende een bizar en wreed verhaal zonder woorden van een man met een akelig dubbelleven, met het ‘hoogtepunt’ in hotel Manhattan.
Stedho (Steven Dhond, 1974) studeerde architectuur, werkte ook even als architect, maar is nu fulltime striptekenaar en illustrator. In 2005 debuteerde hij met Ooievarken, een soloproductie. Daarna was hij vooral illustrator van kinderboeken, maar de laatste jaren doet hij er ook weer volop striptekenen bij, nu met (verschillende) scenaristen. Een deel van Stedho’s verhaal, ‘Why is a raven like a hoteldesk?’ (p. 5-18), speelt zich af in het Metropole.

Het was mijn bedoeling een bespreking te schrijven van zijn bijdrage. Een naar mijn idee originele en ijzersterke strip, met puntgaaf gebruik van elementen en personages uit Alice in Wonderland; Spiegelland gebruikt hij niet. De lezer zou aldus nieuwsgierig gemaakt kunnen worden naar het verhaal en de bundel, ondanks het feit dat die bij de uitgever uitverkocht is en nog best lastig te bemachtigen valt. Maar op de eigen site van Stedho ( https://stedho.myportfolio.com/projects ) zag ik dat het complete stripverhaal daar te vinden is. De lezer kan dus zelf oordelen:

https://stedho.myportfolio.com/why-is-a-raven-on-a-hoteldesk-1

Geniet ervan!

[print_button]