Scroll Top

Unsuk Chin: Alice in Wonderland (opera)

Phlizz

Online magazine van het Lewis Carroll Genootschap

Genootschapslid Onno ter Borg attendeerde de redactie op de eenmalige voorstelling van Unsuk Chins opera Alice in Wonderland (2007) in Nederland.

Waar en wanneer?
In het Concertgebouw, Amsterdam: 1 juni 2024, Grote Zaal,13.30 – 15.50.
Uitvoerenden: Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Markus Stenz.

Het gaat hier om de Nederlandse première. De eerste uitvoering was die van de Bayerischen Staatsoper in München in 2007.
De site van het Concertgebouw geeft de volgende typering van het werk:

In het eerste deel cirkelt het atmosferische orkest rond de vervreemdende verwikkelingen en emoties van de hoofdpersoon. In het tweede deel wordt deze kwaliteit gecombineerd met verwrongen flarden en verre echo’s uit onze muziekgeschiedenis. Even klinkt Altijd is Kortjakje ziek, dan weer begeleidt een mondharmonica het soepkoor van de Mock Turtle. Een hoogtepunt is het Advice from a Caterpillar, waarin een basklarinet spelende rups steeds weer tegen de blue notes van Gershwin en Stravinsky’s openingsmaten van de Sacre aanschurkt.

De opera staat trouwens integraal op youtube, een heel goede manier om te bekijken of je dit bizarre, bizarre en bijzondere schouwspel live zou willen ondergaan!

https://www.youtube.com/watch?v=_hXt-BPhRKA

 

 

 

 

 

 

(links) ook op dvd

De opera is in elk geval al een beetje bekend binnen het Genootschap: op het symposium in 2020 hebben ‘we’ een fragment laten zien.

[print_button]