Scroll Top

Phlizz-reeks

Uitgave van het Genootschap:

Phlizz reeks nr.2

De allereerste Nederlandse Alice in Wonderland opnieuw uitgegeven
Als idee ontstaan bij Alice in Wonderland-kenner en -liefhebber Henri Ruizenaar (Oldenzaal) en nu in inkt: de allereerste gekleurde Alice-uitgave ter wereld opnieuw uitgegeven. Het betreft een unieke publicatie van het Nederlandse Lewis Carroll Genootschap, waar Ruizenaar een van de bestuursleden is.Deze eerste Nederlandse Alice verscheen in 1875 onder de titel Lize’s Avonturen in het Wonderland. Henri Ruizenaar, die na een Lewis Carroll-symposium in New York in 2015 een Lize-exemplaar aan de Princeton University (VS) ontdekte, slaagde erin scans van dit origineel te bemachtigen. Ook bleek nog eens dat deze originele Lize in het bezit is geweest van Lewis Carroll zelf, de geestelijke vader van Alice. Op basis van deze scans heeft het Lewis Carroll Genootschap het bijzondere boekwerk samengesteld.


Originele pagina uit Lize’s Avonturen in het Wonderland


Over de initiatiefnemer
Tijdens zijn studie wiskunde aan de Leidse Universiteit ontdekte Henri Ruizenaar (Delft, 1948) dat het ‘sprookje’ Alice in Wonderland uit 1865 door een wiskundige was geschreven: de auteur en wiskundige met het pseudoniem Lewis Carroll, werkelijke naam Charles Lutwidge Dodgson.
De ontdekking was voor Ruizenaar een vreemde gewaarwording; sprookjes vertellen en het beoefenen van wiskunde lijken haaks op elkaar te staan. Het vormde de opmaat voor een nadere studie van Alice in Wonderland en (het tweede deel) Alice in Spiegelland. Nadat Ruizenaar The Annotated Alice van Martin Gardner las, groeide de fascinatie voor Lewis Carroll alleen maar verder.
Het resultaat: na 50 jaar verzamelen, vormen bijna alle Nederlandse uitgaven van Carroll een groot deel van zijn immense verzameling “Alice”-boeken. Alleen de uiterst zeldzame Lize ontbrak nog aan zijn collectie.

Over het boekwerk
De gebonden uitgave van het Lewis Carroll Genootschap betreft een genummerd facsimile met een oplage van 280 exemplaren, dat vergezeld wordt van twee uitgebreide essays. Het eerste tweetalige essay (Engels/Nederlands) geschreven door Henri Ruizenaar onderzoekt een mogelijke vertaler, beschrijft de drukker en uitgever en vergelijkt de alom bekende Tenniel-plaatjes uit de originele Alice in Wonderland met de Lize-illustraties. 
Het tweede essay van de hand van Casper Schuckink Kool, de oprichter van het Lewis Carroll Genootschap in 1976, geeft een uitgebreide recensie van de Lize-vertaling, vergezeld van een samenvatting in het Engels. Het is heel bijzonder te lezen hoe het Nederlands in bijna 150 jaar tijd veel meer veranderd is dan het Engels.


Auteurs: Lewis Carroll, Henri Ruizenaar, Casper Schuckink Cool, 2021
Hardcover, 72 pagina’s
Vormgeving: Iris Cousijnsen
ISBN 978-90-827987-39
Prijs € 40

Bestellen:

De bovengenoemde publicatie is leverbaar vanaf 29 oktober 2021 en kan worden besteld:

  • via onze webshop
  • door de prijs plus € 4,35 verzendkosten over te maken naar bankrekening NL88 RABO 0315609990, ten name van Stichting Lewis Carroll Genootschap te Utrecht. Vergeet niet de titel van de publicatie te vermelden en het adres waarnaar deze moet worden verzonden.

 

Phlizz reeks nr.1

De logische wereld van Lewis Carroll en wat Alice daar aantrof

Auteur: Bas Savenije, 2021
Paperback, 168 pagina’s, 17 x 24 cm
Vormgeving: Simone Analbers
ISBN 978-90-827987-4-6
Prijs € 15

Lewis Carroll is vooral bekend als auteur van de Alice-boeken. Minder bekend is dat hij een groot deel van zijn even verbonden was aan Christ Church College in Oxford en diverse publicaties op het gebied van de wiskunde en logica zijn naam heeft staan.
Bas Savenije beschrijft op een voor ieder begrijpelijke wijze de inhoud en impact van Carrolls logische werken. Tevens onderzoekt hij hoe Carrolls voorliefde voor logica is terug te vinden in de Alice-boeken en bijdraagt aan het literaire karakter ervan.
Ook opgenomen zijn een uitgebreide toelichting op het spel van The Game of Logic en een Nederlandse vertaling van ‘The Barbershop Paradox’ en ‘What the Tortoise Said to Achilles’.

Bestellen:

De bovengenoemde publicatie kan worden besteld:

  • via onze webshop
  • door de prijs plus € 4,35 verzendkosten over te maken naar bankrekening NL88 RABO 0315609990, ten name van Stichting Lewis Carroll Genootschap te Utrecht. Vergeet niet de titel van de publicatie te vermelden en het adres waarnaar deze moet worden verzonden.